Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset


Helix ry

Mikä Helix?

Helix ry on Helsingin yliopiston biokemian, mikrobiologian sekä solu- ja molekyylibiologian opiskelijoiden ainejärjestö, joka perustettiin vuonna 1969. Helix ry:n päämääriin kuuluu alojensa opiskelijoiden opinto- ja ammattietujen valvominen (säännöt 3 §). Helixillä mm. opintovastaavat taistelevat laadukkaan opetuksen tason ylläpitämiseksi tiedekunnassamme. Opintovastaavat myös pitävät huolen tiedonvälityksestä opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan välillä ja voivat istua esimerkiksi tiedekuntaneuvostossa tai johtoryhmissä.

Helix valvoo Helsingin yliopiston biotieteiden opiskelijoiden yhteisiä etuja sekä järjestää erilaisia tapahtumia. Helixin hallitus ja virkailijakunta koostuu opiskelijoista, jotka valitaan vuosittain tehtäviinsä vaalikokouksessa. Helixin varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Helsingin yliopistossa biotieteitä pää- tai sivuaineenaan opiskeleva henkilö. Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa.

Mitä ovat biotieteet?

“Biotieteet ovat toisiinsa läheisesti kytkeytyviä aloja, joiden välille ei voida vetää selvää rajaa. Niitä ovat muun muassa biokemia, molekyylibiologia, solubiologia, kehitysbiologia, mikrobiologia sekä perinnöllisyystiede eli genetiikka. Biotieteisiin voidaan laskea myös myös biologia, kemia, fysiikka, biofysiikka, ekologia, eläintiede, kasvitiede, immunologia, meribiologia, neurotiede sekä ympäristötiede.

Biotieteiden nykyistä kehitysvaihetta on verrattu fysiikassa sata vuotta sitten tapahtuneeseen mullistukseen. Alan tietoaineisto lisääntyy valtavaa vauhtia, ja siksi sellainen tutkimus, jolla aineistoa jäsennetään kokonaisuudeksi, on yhä tärkeämpää.” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Biotieteet)

Miksi opiskella biotieteitä?

Biotieteet opettavat ymmärtämään elävää maailmaa ympärillämme ja tutkivat elollisen luonnon ilmiöitä ja lainalaisuuksia. Biotieteissä maailmaa voi tarkastella molekyylitasolta aina kokonaisiin ekosysteemeihin asti ja uppoutua mitä kiehtovimpiin ja erikoisimpiin luonnossa esiintyviin ratkaisuihin.

Kuinka DNA voi sisältää kaikkien eliöiden geneettisen materiaalin? Miten tulikärpäset tuottavat valoa? Millaisia signaalinvälitysreittejä liittyy geenien aktivaatioon? Miten kameleontit vaihtavat väriä? Kuinka geenit toimivat? Miksi Magicicada-kaskaiden esiintymiä tapahtuu vain 13 tai 17 vuoden pituisten ajanjaksojen välein? Millainen on pirstoutumisen vaikutus eliölajeihin? Millaisia geneettisiä ja epigeneettisiä muutoksia liittyy syövän riskin kasvamiseen? Biotieteissä tutkitaan näitä kysymyksiä ja lisäksi paljon muuta.

Mikä Kertsi?

Kertsi, eli Helixin kerhohuone Viikin Biokeskus 1:ssä (1014), on auki lukukausien aikana silloin, kun Biokeskuksetkin ovat. Kertsi on käytännössä biotieteilijöiden olohuone kampuksella. Se on tarkoitettu ennen kaikkea hengailuun luentojen välissä (ja aikana). Kertsin hyllyssä on opiskelijoiden oma käsikirjasto, josta löytyy alan perusteoksia Campbellistä ja Stryeristä Kakkaukkoon.

Hyviä apuvälineitä kertsihengailuun ovat PlayStation, useat kortti- ja lautapelit (mm. Pingviinipeli ja Lapsentekopeli) sekä lukuisat lehdet, joita opiskelijat kantavat sohvapöydälle lojumaan. Myös Helixin omasta lehdestä, Vapaasta Radikaalista, löytyy kattava arkisto.

Jääkaapissa voi säilyttää omia eväitään ja mikrossa tai leivänpaahtimessa voi lämmittää vaikka vanhempien luota viikonloppuna mukaan tulleet ruoantähteet, jos Unicafen lounaat (tai jonot) eivät miellytä. Merkitse toki omat sapuskasi, ettei virkaintoinen kertsivastaava siivotessaan heitä niitä pois. Yleisen viihtyvyyden tähden älä unohda elintarvikkeita jääkaappiin inkuboitumaan yli parasta ennen -päivän! Kertsiltä löytyy myös kahvinkeitin ja vedenkeitin sekä Helixin jäsenilleen tarjoamaa kahvia ja teetä. Välipalaksi myydään pikapuuroa, nuudeleita ja pikkupurtavaa. Kertsin ulkopuolelta löytyy myös limuautomaatti.

Kertsi on ennen kaikkea tyhjäntoimittamiseen ja ajantappamiseen tarkoitettu tila, ja ovathan stressaantuneet valkotakkiset opiskelijat loppujen lopuksi sangen hupaisaa seurattavaa. Ethän silti tule kurssilabrasta labratakki päälläsi kertsille: emme halua antibioottiresistenttejä bakteereita sohvatyynyihimme inkuboitumaan!

Yliopisto-opiskelu

Mikä Helsingin yliopisto?

“Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja 15 muulla paikkakunnalla Suomessa. Korkeatasoinen tutkimus luo uutta tietoa, jolla koulutetaan eri aloille monipuolisia asiantuntijoita ja jota hyödynnetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja elinkeinoelämässä.

Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto haluaa jatkossa lujittaa asemansa maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukossa ja toimia aktiivisesti ihmiskunnan hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta.” (https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Viikin kampus?

“Viikin vihreä kampus sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Luonnonläheisessä ympäristössä opiskelee ja työskentelee päivittäin yli 6 500 opiskelijaa ja noin 1 800 henkilökunnan jäsentä.

Monitieteisellä Viikin kampuksella on neljä tiedekuntaa: bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasia ja maatalous-metsätieteellinen. Lisäksi kampuksella sijaitsevat Biotekniikan instituutti ja Neurotieteen tutkimuskeskus, jotka kummatkin ovat Helsingin yliopiston erillislaitoksia.

Kampusalueelta löytyy runsaasti palveluita, ja ekologisuutta painottava asuinalue on tärkeä osa kokonaisuutta.” (www.helsinki.fi/fi/tutustu-meihin/kampukset/viikin-kampus)

Mikä Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta?

Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta lähiyksikköineen muodostaa Viikin biokeskuksessa Suomen näkyvimmän ja laajimman bio- ja ympäristötieteellistä tutkimusta ja opetusta harjoittavan kokonaisuuden.

Bio- ja ympäristötieteellisen tiedon merkitys yhteiskunnassa on kasvussa. Sovellutukset ovat keskeisiä niin terveydenhuollossa ja lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessa.” (https://www.helsinki.fi/fi/bio-ja-ymparistotieteellinen-tiedekunta)

Hakeminen

Ohjeet Helsingin yliopistoon ja Bio- ja ympäristötieteelliseen tiedekuntaan hakemiseen löydät täältä.