Mikä VR?

Vapaa Radikaali (VR) on Helixin virallinen järjestölehti, joka ilmestyy keskimäärin neljästi vuodessa. VR:n tekemiseen osallistuvat aktiiviset helikaanit, jotka ideoivat, toteuttavat, kuvittavat ja taittavat lehteä päätoimittajan johdolla.

Lehteä uudistettiin vuonna 2021 värilliseksi taiteelliseen ja visuaalisesti silmiä hivelevään ulkoasuun. VR pyrkii olemaan sisällöltään entistä kantaa ottavampi ja tarjoamaan lukijoilleen monipuolisesti erilaisia analyysejä, reportaaseja ja artikkeleita. Sisältö vaihtelee excuraporteista ja biletilityksistä tiedepitoisiin juttuihin ja näppärään kritiikkiin.

VR:llä on pitkä historia. Vuoteen 1995 asti lehti kulki vielä nimellä Katalyytti, jonka julkaiseminen aloitettiin vuonna 1971. Alkuaikoinaan Katalyyttia ei kutsuttu lehdeksi, vaan enemmänkin tiedotteeksi, joka täytti nykyisten verkkosivujen, somen ja sähköpostilistojen tehtäviä.

Vuonna 2007 lehti koki suuren sisällöllisen ja visuaalisen uudistuksen.
Kova uurastus palkittiin heti, sillä VR voitti vuoden 2007 HYYn
järjestölehtikilpailun. Raati kommentoi voittajaa seuraavanlaisesti:
“Lehti on oivallinen esimerkki pienen budjetin järjestölehdestä, jonka
toimituskunta on vääntänyt innolla ja täydellä sydämellä. Vapaa
Radikaali palvelee lukijakuntansa intressejä monipuolisella
juttuannillaan ja luottaa toimivaan yksinkertaiseen taittoon.”

Painosmäärää on vähennetty viime vuosina minimiin ympäristösyistä. Painokset riittävät toimitukselle, Kertsille, kampukselle ripoteltaviksi sekä ystäväjärjestöillemme ja yhteistyökumppaneillemme lähetettäviksi. Painoksia ei riitä valitettavasti kaikille jaettavaksi, mutta aidon ja sertifioidun VR-kokemuksen saa lukemalla tuoreehkon lehden Viikin Kertsillä puolen päivän aikaan kahvikupposen kera! Kertsiltä löytyy myös vanhempia lehtiä, joita voi aina palata selailemaan. Vanhoja lehtiä voit lukea myös verkkosivujen arkistosta ja vuodesta 2017 alkaen lehteä on julkaistu myös Issuu-palvelussa.

Lehden tekemiseen osallistuu monta henkeä, ja porukka monesti vaihtelee lehdestä toiseen. Osallistuminen voi olla vaikka yhden kuvan piirtämistä, parin jutun kirjoittamista tai lehden taittamista. Ennen jokaista lehteä pidetään Kertsillä ja/tai etänä ainakin yksi ideointi- ja suunnittelukokous, jossa seuraavan lehden jutut käydään läpi ja haudotaan uusia ideoita. Kokouksiin on vapaa pääsy ja niihin ovat tervetulleita kaikki!

Jos kiinnostuksesi heräsi, ainakin VR:n päätoimittajalta saat varmasti lisätietoa lehden tekemisestä ja voit päästä mukaan toimintaan (tarkista nimi virkailijalistasta ja selvitä sähköposti)! Viimeistään syyskokouksessa voit virallisesti ilmoittautua toimitukseen, jos tunnet halua osallistua!