Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Mikä VR?

Mikä VR?


Vapaa Radikaali (VR) on Helixin virallinen järjestölehti, joka ilmestyy neljästi vuodessa. VR:n tekemiseen osallistuvat aktiiviset helikaanit, jotka ideoivat, toteuttavat, kuvittavat ja taittavat lehteä päätoimittajan johdolla.

Lehteä uudistettiin vuonna 2021 värilliseksi taiteelliseen ja visuaalisesti silmiä hivelevään ulkoasuun. VR pyrkii olemaan sisällöltään entistä kantaa ottavampi ja tarjoamaan lukijoilleen monipuolisesti erilaisia analyysejä, reportaaseja ja artikkeleita. Sisältö vaihtelee excuraporteista ja biletilityksistä tiedepitoisiin juttuihin ja näppärään kritiikkiin.

VR:llä on pitkä historia. Vuoteen 1995 asti lehti kulki vielä nimellä Katalyytti, jonka julkaiseminen aloitettiin vuonna 1971. Alkuaikoinaan Katalyyttia ei kutsuttu lehdeksi, vaan enemmänkin tiedotteeksi, joka täytti nykyisten verkkosivujen, somen ja sähköpostilistojen tehtäviä.

VR kerää Helixin jäseniltä materiaalia Sanottua-artikkeliin ja Tekstaripalstalle, joihin kootaan opiskelijaelämän tiimellyksessä kuultuja letkautuksia ja muita “viisaita” kommentteja, sekä anonyymejä viestejä muille helikaaneille. Voit lähettää viestisi toimitukselle tämän linkin kautta!

Painosmäärää on vähennetty viime vuosina minimiin ympäristösyistä. Painokset riittävät toimitukselle, Kertsille, kampukselle ripoteltaviksi sekä ystäväjärjestöillemme ja yhteistyökumppaneillemme lähetettäviksi. Painoksia ei riitä valitettavasti kaikille jaettavaksi, mutta aidon ja sertifioidun VR-kokemuksen saa lukemalla tuoreehkon lehden Viikin Kertsillä puolen päivän aikaan kahvikupposen kera! Kertsiltä löytyy myös vanhempia lehtiä, joita voi aina palata selailemaan. Julkaisuja pääsee lisäksi katselemaan Drive-arkistosta, ja vuosien 2017-2022 sekä vuoden 2023 ensimmäinen lehti löytyvät myös Issuu-palvelusta.

Lehden tekemiseen osallistuu monta henkeä, ja porukka monesti vaihtelee lehdestä toiseen. Osallistuminen voi olla vaikka yhden kuvan piirtämistä, parin jutun kirjoittamista tai lehden taittamista. Ennen jokaista lehteä pidetään Kertsillä ja/tai etänä ainakin yksi ideointi- ja suunnittelukokous, jossa seuraavan lehden jutut käydään läpi ja haudotaan uusia ideoita. Kokouksiin on vapaa pääsy ja niihin ovat tervetulleita kaikki! 

Jos kiinnostuksesi heräsi, ainakin VR:n päätoimittajalta saat varmasti lisätietoa lehden tekemisestä ja voit päästä mukaan toimintaan (vr-paatoimittaja@helix-ry.fi)! Viimeistään vaalikokouksessa voit virallisesti ilmoittautua toimitukseen, jos tunnet halua osallistua!

Ps. Vuonna 2007 Vapaa Radikaali voitti HYY:n järjestölehtikilpailun! Vuonna 2021 tavoitteena oli taas voittaa kilpailu, mutta harmiksemme kilpailua ei järjestetty. Kilpailuista huolimatta lehden teko on erittäin antoisaa ja opettavaista toimintaa, tervetuloa mukaan!