Tenttiwiki

Verkkotentti 28.5.2020

1.
Esitä, miten ja miksi tyydyttynyt rasva, kolesteroli ja vesiliukoinen ravintokuitu vaikuttavat veren LDL-hiukkasen pitoisuuteen. Selitä korkeintaan 15 sanan virkkeellä, mikä merkitys näillä tyydyttyneen rasvan, kolesterolin ja vesiliukoisen ravintokuidun vaikutuksilla on terveydelle. (Vastauksessa yhteensä korkeintaan 100 sanaa).

2. Vertaa, mitkä tekijät vaikuttavat raudan ja jodin hyväksikäytettävyyteen. Esitä lopussa, korkeintaan 30 sanalla, missä tilanteessa ja miksi on syytä turvautua joko rauta- tai jodilisään. (Vastauksessa yhteensä korkeintaan 200 sanaa)

3. Tehtäväsi on vertailla kahden aamun (1 ja 2) ja aamupäivän energia-aineenvaihduntaa ja energia-aineenvaihdunnan hormonaalista säätelyä.

Aamu 1 (ei aamiaista). Marja herää ja jättää aamiaisen väliin 12 tunnin yöpaaston jälkeen

Aamu 2 (aamiainen). Marja herää ja nauttii aamiaisen 12 tunnin yöpaaston jälkeen; aamiaisella hän syö noin desin jugurttia ja desin marjoja, puoli desiä mysliä, viipaleen ruisleipää (leipä, kasvimargariini, tomaatti) sekä kananmunan. Lisäksi hän juo lasillisen appelsiinimehua ja kupillisen kahvia. Aamiaisesta hän saa mm. tärkkelystä, erityyppisiä ravintokuituja (vesiliukoista ja ei-vesiliukoista kuitua), sokereita (glukoosia, fruktoosia sakkaroosia) sekä proteiineja ja pienen määrän rasvaa (triglyseridejä, kolesterolia).

Marjan kävelee noin kahden ja puolen kilometrin työmatkan, sillä hän laihduttaa. Marja aloittaa tavallisen toimistopäivän, jossa hän tekee istumatyötä. Noin viiden tunnin kuluttua heräämisestä ja neljän tunnin kuluttua aamiaisesta Marja nauttii salaattilounaan.

Vertaa aamun 1 ja 2 energia-aineenvaihduntaa ja energia-aineenvaihdunnan hormonaalista säätelyä viiden seuraavan tunnin kuluttua heräämisestä (lähtötilanne, mahdollinen aamiainen ja aika ennen lounasta); esitä siis yhtäläisyyksiä ja eroja. Esitä lopussa lyhyt johtopäätös, kumpi vaihtoehto on laihduttajan elimistön toiminnan kannalta parempi, eli kannattaako laihduttajan syödä aamiainen herättyään vai nauttia päivän ensimmäinen ateria vasta lounaalla, noin viisi tuntia heräämisestä (korkeintaan 50 sanaa). (vastauksessa yhteensä korkeintaan 500 sanaa).

Tenttikysymykset 3.9.2016 (kirjatentti)


1. Selitä seuraavat käsitteet ja kerro miten ne liittyvät ravitsemusfysiologiaan (max 40 sanaa/ kohta)
a. alfatokoferoliekvivalentti 2p
b. perusaineenvaihdunta 2p
c. folaatti 2p
d. negatiivinen typpitase 2p
e. elimistön rautatilan määrittäminen 2p
f. kasvisterolit 2p

2. Esitä, miten elimistön kalsiumaineenvaihdunnan säätely toimii, kun kalsiumin saanti on jatkuvasti liian vähäistä. (max 400 sanaa) 6p

3. Esitä, miten lipoproteiinit osallistuvat rasva-aineiden kuljetukseen. (max 400 sanaa) 6p